De centrumrechtse partij Les Républicains heeft François Fillon naar voren geschoven als haar kandidaat voor de Franse presidentsverkiezing volgend jaar.
De favoriete Republikein moet in de verkiezingsstrijd tegenwicht bieden aan de eurosceptische populist Marine le Pen van het Front National en de socialistische kandidaat.
Fillon presidentskandidaat van centrum-rechts
De voormalig premier boekte zondag in de tweede, beslissende stemronde van de conservatieven een grote overwinning op zijn overgebleven, gematigder concurrent Alain Juppé.
De eerste exitpolls wezen Fillon vlak na sluiting van de stembussen al aan als winnaar. Juppé wachtte de officiële uitslag niet eens af en feliciteerde zijn opponent al nadat pas de helft van de stemmen was geteld. De huidige burgemeester van Bordeaux beloofde bovendien Fillon te helpen in de campagne. Deze zei ,,de complete software voor Frankrijk te willen veranderen”.
Fillon (62) kreeg uiteindelijk twee keer zoveel kiezers achter zich dan de 71-jarige Juppé. De belangstelling, ook niet LR-leden konden meedoen, was zondag groot.
Hard tegen terrorisme, vriend van Poetin
De centrum-rechtse Fillon kan een geduchte concurrent worden van Marine le Pen bij de Franse presidentsverkiezingen van 2017.
Fillon was onder tussen 2007 en 2012 premier onder president Sarkozy. De man die vaak werd betiteld als de “eeuwige nummer twee” treedt nu vol in de schijnwerpers.
De katholieke Fillon geldt niet als bijzonder charismatisch, maar kan mogelijk wel sympathie winnen bij niet-grootstedelijke kiezers waar Le Pen op mikt.
Fillon wil conservatieve waarden behouden. Hij gaat het homohuweljk niet terugdraaien, maar wil bijvoorbeeld adoptie van kinderen door homoseksuele paren wel verbieden.
Op het gebied van terrorismebestrijding lijkt Fillon te opteren voor nauwere samenwerking met de Russische president Vladimir Poetin bij het aanpakken van de islamitische terreurbeweging ISIS.
In een essay getiteld “Hoe het islamitisch totalitarisme te overwinnen” (Vaincre le totalitarisme islamique) pleit Fillon voor forse uitbreiding van de politie en rechterlijke macht en het inrichten van extra gevangeniscapaciteit om terroristen op te sluiten.
Wat betreft zijn economische programma heeft Fillon een tamelijk bitter recept voor de Fransen in petto, zo schetst L’Express. Zelf schuwt hij de vergelijking met Margaret Thatcher niet - de Britse premier die in de jaren 80 van de vorige eeuw de macht van de Britse vakbonden brak en de liberaliseerde.
Fillon wil 100 miljard euro bezuinigen om de staatsfinanciën op orde te krijgen, onder meer door de pensioenleeftijd te verhogen en tot 2022 een half miljoen ambtenaren te laten afvloeien. Ook het ontslagrecht kan wat betreft Fillon op de schop.